
Naše produkty
Po kliknutí na fotografiu zobrazíte informácie o produkte
Informácie o včelích produktochPožitavský kvetový med
Kvetový med je prírodný koncentrát nektáru z kvetín a rastlín v prevažnej väčšine z rastlín liečivých. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Obsahuje peľové zrná rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzujúcimi účinkami, éterické oleje, aromatické látky a pod. Kvetový med je veľmi cenným v prírodnom lekárstve.
Požitavský agátový med
Agátový med je svetlo slamovej až zlatožltej farby. Vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly.
Tekutý vám často vydrží aj dva roky, vždy záleží, či v období kvitnutia agátu nekvitlo súčasne aj niečo iné, čo spôsobí skoršiu kryštalizáciu.
Má lahodnú a jemnú chuť. Pravý med vždy trochu škriabe v krku, avšak agátový najmenej. Niekedy sa stretneme s výrazom "najsladší med", a naozaj tak aj pôsobí, preto v porovnaní s inými medmi sa agátového dávkuje menej.
Požitavský medovicový med
Medovicový med sa vytvára pri premnožení vošiek prevažne na listnatých a zmiešaných porastoch.
Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín, ktoré na vzduchu menia farbu.
Často má červenohnedú, tmavohnedú, niekedy až čiernu farbu z ľahkým odtieňom zelenej. Chuť a aróma je značne
odlišná, podľa pôvodu medovice.
V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov, ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Jedna kávová lyžička medovicového medu obsahuje toľko minerálov a živín, koľko sa skrýva v 2-4 lyžičkách bledého medu.
Požitavský pastovaný med
V prvom rade treba povedať, že pastovaný med nenosia včely z úľa. Pastovaný med sa stáva pastovaným až potom, čo ho včelár vyšľahá.
Teda pastovaný med (niekedy nazývaný aj krémový med alebo šľahaný med) je špeciálne upravený včelí med. Inak povedané pastovanie medu je riadená kryštalizácia medu. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov, a tou je kryštalizácia, ktorá sa často nesprávne označuje ako cukornatenie medu.
Na pastovanie je najvhodnejší repkový med ale často sa požíva aj slnečnicový med alebo malinový med. Naopak, agátový med patrí medzi kvetové medy je tento na pastovanie úplne nevhodný pre svoju typickú vlastnosť že kryštalizuje až po niekoľkých mesiacoch. Výsledkom šľahania medu je plnohodnotný med jemnej konzistencie, ktorá sa ani postupom času nemení.